Tvorivé dielne pre základné školy

30.06.2011 11:14

 

    Je obohacujúce občas si spestriť vyučovanie výtvarnej a iných výchov. Preto tu bolo potrebné vymyslieť niečo, čo žiakov zaujme. Tohto roku sa nám podarilo do prostredia centra priviesť niekoľko tried základných škôl s veľkým počtom žiakov. Tvorivé dielne pre základné školy sa tešili veľkému záujmu a ešte väčšej navštevovanosti. Vďaka rôznym novým technikám sme si ich získali, ako aj ich pani učiteľky, ktoré sa k nám vracali aj niekoľkokrát v mesiaci s inými triedami a ročníkmi.

Počas niekoľkých mesiacov v školskom roku 2010/ 2011 sme školám ponúkli možnosť vytvoriť si tieto výrobky a výtvarné techniky:

·        výroba magnetiek – servítková technika

·        košíky – paplet

·        ruže z PET fliaš

·        kvety – qulling, skladanie a strihanie papiera

·        ozdoby zo slaného cesta – modelovanie

    Servítková technika – decoupage nie je pre žiakov neznáma. No tvorba magnetiek touto technikou je niečo nové. To ich určite prekvapilo. Praktický, ale aj dekoračný predmet.

     Klasické košikárstvo takmer upadlo do zabudnutia, no s novou technikou pletenie papiera (paplet) sa nám toto slovenské remeslo podarilo oživiť. Deti mali talent a takto si domov odniesli malé košíčky.

    Najväčšej obľube sa tešili ruže z PET fliaš. Opäť sme dokázali, že aj taký nepotrebný materiál, ktorý navyše zaťažuje naše životné prostredie, sa dá využiť na niečo takto originálne. Strihaním a postupným nahrievaním  častí fľaše nad plameňom sviečky sme si vyformovali nielen lupene, ale aj stonku a lístky ruže. Výsledný efekt dopadol nad očakávanie. Nebolo nepodarkov. Len zaujímavých a pestrofarebných ruží, ktoré sa deti rozhodli darovať svojim mamám, keďže Deň matiek bol predo dvermi.

    Qulling – stará technika skrúcania papiera. Veľmi jednoduchý postup, originálny nápad. Hotové kvietky namotané na špajdli sa veľmi páčili nielen žiakom, ale aj ich učiteľkám. Rozhodne túto techniku zakomponujú aj do svojich tematických plánov o rok.

    Ozdôb zo slaného cesta si deti vytvorili nespočetné množstvo. Práca s tak nenáročným materiálom ako je slané cesto, vykrajovačky na medovníčky a šikovné ruky s originálnym nápadom. Deti tak získali zručnosť nielen pri príprave cesta, jeho „pečení“, ale si aj pocvičili jemnú motoriku. Tu je ukážka týchto najzaujímavejších prác.

    Tvorivé dielne po pilotnom ročníku tohto roku nás presvedčili, že má zmysel pokračovať v tejto akcii, ba čo viac, bolo by prínosné rozšíriť ich aj o integráciu, či akési prelínanie s inými vyučovacími predmetmi. Dokopy nás navštívili 4 školy, ktoré najviac prejavili záujem (pre krátkosť času). ZŠ Sibírska, CZŠ Sv. Gorazda, ZŠ Kapušany pri Prešove a ZŠ Ľubotice.

Prišlo k nám vyše 10 tried s viac ako 190 - timi žiakmi.

    Motivujúca štatistika do budúcna.

Júlia Mazáková