Naše čajovanie v čajovni :)

30.06.2011 11:00

 

    V školskom roku 2010/2011 sa opäť počas piatkov, sobôt a nedieľ rozbehla aktivita v našej čajovni. Tento rok sme to nerobili tak „masovo“ – otvorené „non stop“ – piatok až nedeľa, ako minulého školského roku, ale skúsili sme mladých ľudí prilákať na netradičný program a konkrétny termín.

Program bol vytváraný jednak nami – zamestnancami, ale aj skupinkami birmovancov.

    Tým bola zabezpečená pestrosť programu. Program bol jednak športový, kultúrny, umelecký ale aj duchovný, a preto originálny a pestrý.

     Prvým pozitívom tohtoročnej čajovne je zapojenie skupiniek birmovancov do jej prípravy. Je to dôležitý a originálny krok k tomu, ako zapojiť mladých ľudí - v našom prípade birmovancov - do života farnosti. Príprava programu prospieva skupinke, utužuje vzťahy a pomáha vytvárať spoločenstvo. Z dielne birmovancov vyšli napríklad tieto programy:

karneval, koncert, partička, activity večer, beseda o pôsobení Zlého ducha vo svete s Imrichom Degrom, beseda o vzťahoch medzi mladými s Katarínou Gromošovou...

    Niektoré z nich neboli mladými až tak navštívené. No dôležitá je ich spolupráca pri príprave programu. Odporúčam v tom pokračovať.

    Druhým pozitívom bolo premietanie rozprávok pre deti v popoludňajších nedeľných hodinách. Deti a ich rodičia majú záujem o premietanie rozprávok v centre voľného času. Je iba na nás, aby sme citlivo vyberali kvalitné rozprávky. Aby sme deti formovali a nie deformovali. Podobne je to aj s premietaním filmov pre mladých. Citlivo pristupovať k výberu filmov. Myslím si, že čas v ktorý premietame (nedeľa) je vhodný a ľudia si naň zvykli.

     Vhodné bolo aj zapojenie športových turnajov do programu čajovne. Rozbehli sme ligu v elektronických šípkach, turnaje v stolnom tenise, kalčete, stolnom hokeji či futbale a mini biliarde. Túto formu čajovne považovali mladí za „voľnú“ – mohli tam byť iba tak, slobodní, posedieť si, porozprávať sa s kamarátmi a popritom sa zúčastniť turnajov. Turnaje boli motivované odmenami podľa umiestnenia. Aj to napomáhalo účasti na turnajoch a v čajovni.        

     Uvedomil som si, že mladí budú chodiť do čajovne nanajvýš do konca marca. Akonáhle je vonku teplejšie, ich počet sa zredukuje na minimum. Keďže sme čajovňu otvárali len vo vopred stanovených dňoch, niektorí mladí sa pýtali, prečo nie je čajovňa otvorená častejšie. Bolo by dobré, ak by sa čajovňa, aspoň jej športová zložka, stala pravidelnou aktivitou. 

     Naša čajovňa je alternatívou pre mladých, ktorí si majú možnosť vybrať, či strávim voľný čas kultúrne a slušne alebo nezrelým spôsobom, ktorý človeku nepomáha.

Peter Palko