"Čo vieš o Jánovi Pavlovi II." 17.6.2011

30.06.2011 11:26

    Tento deň začal v KPC Jána Pavla II. v aule sv. omšou o 9.00 h. V homílii kňaz (Juraj Kormoš) dobre naladil súťažiacich prítomných žiakov na kvíz. Po sv. omši sme pripravili aulu na miesto súťaže pre 12 družstiev a porotu. Technici premietali na plátno klipy o Jánovi Pavlovi, čo navodilo radostnú atmosféru. Samotný kvíz otvoril a súťažiacich privítal pán kanonik ThLic. Jozef Šechný. Okrem toho, že vysvetlil prítomným kde sa nachádzajú, povedal aj svoju osobnú skúsenosť zo stretnutia sa s Jánom Pavlom II. Sr. PaedDr. Helena Trokošová, OSF viedla úvodnú modlitbu, ktorú Mgr. Ján Juščák, PhD. doprevádzal hrou na gitare a spevom.

    Hneď na začiatku si súťažné družstvá vymysleli názov skupiny (keďže z niektorých ZŠ boli prítomné 3 alebo 2 družstvá) a predstavili sa, aj vysvetlili, prečo sa takto pomenovali. Sr. Helena vysvetlila podmienky súťaže, program a otvorila prvé kolo. Úlohou súťažiach bolo sledovať animovaný film "Nebojte sa" o Jánovi Pavlovi II. po ňom asistenti Lenka a Miro rozdali každému družstvu súťažné otázky, na ktoré každé družstvo do 15 minút muselo odpovedať. Potom sa súťažiaci (kým porota vyhodnotila správne odpovede) presunuli do čajovne na chutné vianočky a čaj, ktoré pripravili pracovníčky CVČ Jána Pavla II.sr. Bernadetka a Helenka.

    V druhom kole sa súťažiaci popasovali s náročnejšími o Jánovi Pavlovi II. v číslach. Tretie kolo bolo plné hlavolamov z tvorby a činnosti Jána Pavla.V prestávke medzi jednotlivými kolami sa podelili s osobným svedectvom zo stretnutia sa s Jánom Pavlom II., keď ešte žil tu na zemi - sestra Bernadeta a sestra Helena.

Všetci sme sa spolu tešili zo skutočnosti, aké je to dobré, keď máme svätého  priateľa v nebi, ktorého sme poznali a si ho ešte pamätáme a niektorí  sme ho aj osobne stretli.

    Technici pohotovo vysvietili na plátno fotodokumentáciu zo stretnutia sestier s Jánom Pavlom II. v Ríme a v Kazachstane. Napätie súťažiacich sa stupňovalo, lebo všetci chceli byť na stupni víťazov a rozhodlo o tom posledné - kreatívne súťažné kolo. Úlohou starších žiakov bolo za 10 minút vytvoriť vytvoriť pieseň, alebo báseň o Jánovi Pavlovi II. A čo sa skrývalo vo vnútri súťažiacich sa objavilo hneď v ich tvorbe. Posúďte sami, či nie sú úžasní umelci ... ? (básne a pieseň) 

    P. riaditeľka Ing. Eva Hužvárová vyhlásila víťazov súťaže. Všetci boli skvelí, majú radi a milujú nášho blahoslaveného Jána Pavla II., ale prvé miesto vyhrali žiaci ZŠ Sv. Gorazda, k čomu im aj my organizácie blahoželáme a vyjadrujeme radosť, lebo táto škola sídli na území našej farnosti. 

    Mimoriadnu cenu porota udelila aj žiakom zo ZŠ Lesnícka ul., nakoľko boli najmladší vekom aj jediní z 12 družstiev zložili pieseň o Jánovi Pavlovi II., ktorú aj pekne zaspievali. V závere sr. Helena poďakovala všetkým súťažiacim, že prišli, že sa prihlásili do súťaže, lebo bez nich by sa tento kvíz nemohol uskutočniť. Veríme, že na budúci rok sa prihlási ešte viac súťažiacich a že aj týmto kvízom porastie vzťah k nášmu bl. Jánovi Pavlovi.

Blahoslavený Ján Pavol II. - oroduj za nás.

PaedDr. ThLic. sr. Helena Torkošová, OSF